maanantai 30. elokuuta 2010

Aron puro

Uusinta Aronpuroa lukiessani alkoi tuntua siltä, että Duchampin pisuaari julkaistaan uudestaan ja uudestaan. Tarkempi analyysi paljastaisi tietenkin, että tekijöiden intentiot, aikeet, motiivit ja muut ovat erit, mutta kaikkialta lainailtua, googletettua lukiessani minut valtaa tunne, että tämä on tehty tuhat kertaa aikaisemmin, eikä tässä ole mitään. Ainakin on erittäin vaikea onnistua. Tyhjyys ei kihise. Se on hiljaa.


kumpikaan puoli ei sanonut mitään
yksi kaveri ei sanonut mitään
ja äiti ei sanonut mitään
työministeri Filatov ei sanonut mitään
sinnemäki ei sanonut mitään
Shu ei sanonut mitään
Hän kävikin Kekkosen luona perjantaina, mutta ei sanonut mitään
Nainen ei sanonut mitään
kuka siihen tuli, ei sanonut mitään
Hyvin tietoinen on aiheesta ja ei sanonut mitään
Viime vuonna gynis ei sanonut mitään
hän ei sanonut mitään
Alma ei sanonut mitään
halasi vain, ei sanonut mitään
nuori mies ei sanonut mitään
kaljakaan ei sanonut mitään
Kun kerroin miehelle järjestelyistä hän ei sanonut mitään
mutta kumpikaan ei sanonut mitään
kolme ensimmäistä kommentoijaa ei sanonut mitään
Mistään asiasta ei sanonut mitään
yhtiö ei sanonut mitään
liuska opamoxeja ei sanonut mitään
se ohjelma (autocom) ei sanonut mitään
Suureksi ilokseni hän ei sanonut mitään
Kukaan ei sanonut mitään
Opettajanhuoneessa kukaan ei sanonut mitään
Joukkueenjohtaja ei sanonut mitään
Keskuslukitus ei sanonut mitään
puhelin ei sanonut mitään
noin viikkoon hän ei sanonut mitään
yleisössä kukaan ei sanonut mitään
ja sitten kukaan taas ei sanonut mitään
Herramme ei sanonut mitään
jonka nimi ei sanonut mitään
Jeesus ei sanonut mitään
Lasarus ei sanonut mitään
Kukaan läsnä olleista ei sanonut mitään
admin ei sanonut mitään
media ei sanonut mitään
Hetkeen kukaan meistä ei sanonut mitään
lääkäri ei sanonut mitään

mutta koska tyttö ei sanonut mitään, poika jatkoi suudelmaa

9 kommenttia:

 1. "googletettua lukiessani minut valtaa tunne, että tämä on tehty tuhat kertaa aikaisemmin" - - - "googlea lukiessani valtaa tunne, että minut on tehty tuhat kertaa aikaisemmin" - - - "yhen kaken käsialaa lukiessa valtaa tunne, että kursorinen lukeminen toimii joskus toisin kohti esteettistä saturaatiopistettä".

  eiku.

  no, joka tapauksessa. kyl tuo runo on aika väsyny.

  VastaaPoista
 2. Mm. minä olen usein valittanut, kun Suomessa ei suostuta puhumaan julkisesti siitä, ettei pidetä sen tai tämän teoksista; että miksi aina puhutaan pelkästään yleisellä abstraktioiden tasolla, tai sitten tällaisten helppojen perstuntumien tasolla. Siksi mä olen valmis antamaan Kakelle propsit siitä, että kehtaa sanoa ääneen mitä ajattelee.

  Minäkin mietin kyllä usein, mitä silloin pitäisi tehdä, kun joku ei vaan sano mitään - ei puhuttele? Mietin esim. tänä viikonloppuna sitä, miten joidenkin ihmisten tapa kanssakäydä muiden ihmisten kanssa voi olla joidenkin toisten kannalta niin radikaalisti erilainen, että näiden ihmisten kirjoittama runous (tai kritiikki) ei voi koskaan käydä minkäänlaiseen dialogiin toisen kanssa, tai jos käy, syntyy väistämättä jomman kumman kannalta epäreilu asetelma.

  Siksi välillä taitaisi vaan olla parempi tyytyä tilanteeseen: me ei tulla tajuamaan toistemme makua. Mutta mitä *siinä* tilanteessa pitäisi tehdä? Tää vaikuttaa mun mielestäni mielenkiintoisemmalta kuin yrittää saada jääkiekkofania ymmärtämään, että jalkapallo on "parempaa" kuin jääkiekko. Täällä suvaitsemattomuuden ja suvaitsevaiston ristiriitaisen yhteiselämän suvannossa riittäisi mielenkiintoista satirisoitavaa, luulen mä.

  Tossa runossa on jotain hyviä kohtia. Jos se olisi vain yleistetyn mykkyyden farssi. Jeesus et al. ja pussaava pariskunta vie sen vaan vähän liian ilmiselville (ja osoitteleville) poluille.

  VastaaPoista
 3. Unohtui lauseen loppu ekasta kappaleesta: "että kehtaa sanoa ääneen mitä ajattelee, mutta parodian pitäisi olla paljon syvempää jotta se paljastaisi kirjallisen keskustelun syvempiä ongelmia."

  VastaaPoista
 4. at MP: tietenkin edellinen runo on väsynyt. se on väsynyt hakukoneruno. onko niitä muitakin kuin väsyneitä?

  toisinaan minusta myös tuntuu siltä, että Hector on Suomen paras runoilija. miltä se tuntuu?

  VastaaPoista
 5. ät TM: äh joo, eihän koko jutussa ole muuta ideaa guin kooglettaa "ei sanonut mitään". joku osuma ehkä sopi toisen perään, mutta mitä tuota puolustelemaan. tuunasin sellaisen runon, jonka tyyppisiä mun nähdäkseni nykyään tuunataan ja jopa julkaistaan.

  mutta tosiaan, kysymys siitä mitä pitäisi sanoa kun jostakin ei tunnu irtoavan mitään on pohtimisen arvoinen. mä en keksinyt muuta kuin sen mikä yltä on luettavissa. perstuntumasta ja kursorisuudesta siinä on kyse.

  asetelma minun ja aronpuron välillä ei tietenkään ole reilu. en ponnistellut ymmärtääkseni, löytääkseni juonen. runoilija on varmasti ponnistanut enemmän. toisaalta, olen olen minä yrittänyt vastaavaa tavaraa ymmärtääkin ja kaipa sieltä aina välillä joku juttu minuakin miellyttää. nyt vaan tuntuu, että näitä tuoteaan nipuissa (jep, nippuarvostelut ovat toisinaan ihan paikallaan).


  mutta jos tältä puolen (minä+muut?) tuppaakin tulemaan "musta tuntuu, että tää ei vaan toimi" -kritiikkejä, niin en minä ole toistaiseksi tavannut enempi innostuneiden puolelta kovinkaan kummoisia argumentteja. tuppaa tulemaan jotain sellaista, että "taidokasta kielillä leikkimistä", "yllättäviä yhteyksiä", "merkityksillä pelaamista", "merkityn ja merkitsijän suhteen kyseenalaistamista"... allekirjoitan kaiken tuon myös aronpuron uutuuden kohdalla, mutta se ei riitä.

  runoilijat hei, parempiin suorituksiin!

  VastaaPoista
 6. ja Teemulle vielä... minusta ei taida olla esittämään syvällisempiä analyseeja tai parodioita. pitäisi olla lahjakkäämpi ja lukea enämpi. tai, noh, voihan sitä vahingossa joskus vielä osuakin.

  VastaaPoista
 7. vieläkin... jooh, kun tuota runoa katsoo, niin on todettava, että teemun kommentit osuvat. blogihakukonerunoistakin pitäisi jättää jeesukset & kumppanit pois. samoin toi viimeinen rivi. se on kökkö.

  mutta olkoon toistaiseksi. korjaan sitten kun julkaisen Bes Toffit kovakantisena lahjakirjana (joulumarkkinoille). teelle kiitos etukäteen kustannustoimittamisesta.

  VastaaPoista
 8. En mä sitä sinänsä valittaakseni sanonut, että parodioiden pitäisi olla parempia. Henkilökohtaisesti ihan oikeasti toivon, että meillä olisi eloisaa satiiria. Lue nyt viimeinkin sitä Byronia. :):)

  VastaaPoista
 9. Minulle sopii valittaakin. Mutta pistän Byronin lukulistalle.

  VastaaPoista