tiistai 7. syyskuuta 2010

Katalogismi

Alla ensimmäinen katalogistinen runoni. Katalogistinen runous syntyi 00-luvun loppupuolella vastareaktiona yhdensananrunouden minimalistiselle tyylille ja hegemoniselle asemalle. Katalogismin uranuurtajat kävivät teoreettista keskustelua Maaria Pääjärven blogissa. Erääksi keskeiseksi kysymykseksi nousi luettelon tunnuspiirteet. Yks Kake ehdotti, että luettelo ei voi sisältää lueteltuja asioita, vaan se voi vain viitata niihin. Teemu Helle vastusti toteamalla, että jos useamman auton ympärille laittaa kannet, niin se on luettelo. Yks Kake hyväksyi Teemun kannan, vaikka ratkaisu ei sisällä perusteita vaan on puhdas toteamus. Sellaista on ohjelmallisuus. Olen kuitenkin ratkaissut asian lopullisesti ja seuraavalla katalogistisella runolla osoitan, että luettelo voi sisältää luetellut asiat tai koostua niistä.Luettelo sanoista, jotka tämä runo sisältää

minä, sinä, me, Liisa, yksi, kolme, auto, Fiat, nanonen, empiriinen, punainen, Katainen, käteinen, venäjä, venäjä, venäjä, helmi, kukkaruukku, valo, kehykset, peitto, juoksija, jääkiekko, jääprinsessa, elämä, tyhjyys, tyhjä, jakki, runo, katalagismi.

6 kommenttia:

 1. mä kutsusin yhen kaken kirjottamaan tänne: http://katalagismi.blogspot.com/

  mut en. OSAA.

  on muuten aika perustavaa katalogistista lyriikkaa tuo sun postaus. ihan kansallisestikin akuutti runo.

  VastaaPoista
 2. Kävisikö kutsuminen näin:

  asetukset -> käyttöoikeudet -> lisää kirjoittajia

  siihen sitten ykskake@gmail.com

  VastaaPoista
 3. nyt se väittää, että invite on roikkumassa.

  VastaaPoista
 4. runo on voimallinen; hyvin kansallinen, ja kuin John Bonham kapuloissa. pidän erityisesti kohdasta "minä, sinä me, Liisa, yksi, kolme, auto", joka jo pelkästään osoittaa, että luettelomaisuus voi olla perin juurin rytmillistä kuin orgiat ajoneuvossa, että pilkutus ei ole este romantiikalle, ja että sanojen luettelointi voi olla runoutta.

  samalla tietysti peräkkäiset sanat "punainen" ja "Katainen" muodostavat sekä erittäin voimakkaan kuvan, että myös poliittisen mielipiteen ja suunnan, johon Kokoomus puolueena eittämättä on mennyt ja ollut menossa jo pidempään. "Venäjä" x 3 antaa vielä ko. kontekstiin hyvin häkämiesmäisen löyhyn.

  mainitsemasi kommenttini Maarian blogissa on toki julistuksellinen katalogismin pyhyydestä ja ylivertaisuudesta, mutta korjaan silti epähuomiossa latelemaani kirjainluetteloa: tarkoitin tietenkin, että autot kansien välissä Voivat olla luettelo, riippuen siitä millaiseksi sen kontekstin haluaa sitten nähdä.

  VastaaPoista
 5. Maaria, laitahan kutsu Teemullekin.

  VastaaPoista