perjantai 17. huhtikuuta 2009

Yhtä ja samaa, ja varsinkin sitä yhtä

Akin tulevaa kirjaa Yhtä ja samaa mainostetaan Tammen sivuilla näin:

“Elämä näyttäyty Salmelan runoissa mahdollisuuksien pyörteenä, hiekkaan piirrettynä ehdotuksena, kilparatana jolla kaikki panokset voittavat. Yhtä ja samaa on proosarunoa elämisen jatkumosta ja silti sen samanaikaisesta sattumanvaraisuudesta ja hetkellisyydestä. Kokoelma on riemastuttava rypäs kierteisiä ja silti suoraan puhuttelevia ajatuksia elämän ulottuvuuksista, rakkaudesta, aikakausista, perustavanlaatuisesta alakulosta ja kepeydestä. Salmelan runot ammentavat aiheensa filosofian peruskysymyksistä raikkaasti ja vastaan sanomattomasti. Runojen puhuja pitää otteessaan ja tempaa lukijan mukaansa sinkoilemaan sanojen vietäväksi.”

Kierteinen mutta silti samaan aikaan suora! Elämisen jatkumoa ja silti sen samanaikaista sattumanvaraisuutta! Jumaklavide, melkein paradokseja! Jänskättää. Tuskin maltan odottaa. Onneksi Tammi tarjoaa ennakkopalan. Aki, tämän korjauksen ehtii varmasti tehdä vielä siihen kirjaankin ennen kuin se julkaistaan.

Ei näin:

”Kuolleen oopperalaulajan ääni rohisee radiossa komeasti kuin jälleen yhteen aikakuplaan jäänyt arvoitus. Yhteydet ovat etäisiä, eikä niitä välttämättä ole olemassa. Mutta elämä on, ja meidän olisi kai tehtävä parhaamme siinä.”
(Aki Luostarinen)

Vaan näin:

”Jari Sillanpään ääni kuuluu radiosta ilman häiriöitä niin kuin radiolähetykset nykyään yleensäkin. Nykyään radio kuuluu muuten tosi pitkälle, vaikkei välttämättä ihan kaikkialle. Mutta Yleisradion olisi kai yritettävä vieläkin kovempaa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti