torstai 10. marraskuuta 2011

kokeellinen runous 2

Koeasetelman ongelmat erityisesti humanistisissa ja yhteiskunnallisissa runouksissa johtuvat usein esimerkiksi koetilanteen keinotekoisuudesta ajattelevatko ihmiset poliitikoista samalla tavalla katsoessaan vaalikeskustelua koestudiossa (ja tietäen olevansa koehenkilöitä) kuin kotisohvalla lojuessaan, muuttujan manipuloinnin mahdottomuudesta tai epäeettisyydestä (ei voida tuottaa työttömyyttä yksille ja työllisyyttä toisille koehenkilöille) sekä satunnaistamisen vaikeuksia. Lisäksi kokeelliseen tutkimukseen liittyy usein validiteettiin liittyviä vaikeuksia.

Jos kokeen tarkoituksen salaaminen ei ole mahdollista, tai jos salaamista ei haluta eettisistä syistä, voidaan tarpeettomat vaikutustekijät karsia sillä tavalla, että koehenkilöt pidetään kokeen aikana tietämättöminä siitä, mihin ryhmään he kuuluvat.

Toisinaan koejärjestelyä hankaloittaa se, että tutkittava reaktio on luonnostaan kovin heikko tai hidas. Tällöin voidaan joskus turvautua sellaiseen menettelyyn, että ärsykettä voimistetaan sen luonnollista tasoa vahvemmaksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti